Mayaların Parabiyotik ve Postbiyotik Özelliği Araştırılacak

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Kahve, mayaların parabiyotik ve postbiyotik potansiyelinin araştırılmasına yönelik bir çalışmayı hayata geçirecek. Proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından destek aldı.

Probiyotiklerin sağlık açısından birçok faydasının bulunduğunu, ancak bir takım problemlere de sebebiyet verebileceğinin keşfedildiğini ifade eden Dr. Kahve, son birkaç yıldır parabiyotik ve postbiyotik kavramlarının ortaya çıktığını belirtti. Parabiyotiklerin ve postbiyotiklerin sindirimi desteklemenin ötesinde bağışıklık sistemine de katkı sağlayan özellikler içerdiğini söyleyen Halil İbrahim Kahve, alandaki çalışmaların daha çok laktik asit bakterilerine yoğunlaştığını, bu noktada mayaların parabiyotik ve postbiyotik potansiyellerinin göz ardı edildiğini vurguladı. Ortaya koyacakları çalışmada, GRAS statüsünde bir maya olan Kluyveromyces lactis maya suşlarının ilk olarak probiyotik özelliklerini belirleyeceklerini ifade eden Kahve, “Daha sonra umut vaat eden suşlardan elde edilen parabiyotik ve postbiyotiklerin toplam fenolik miktarı, antioksidan aktiviteleri ve fenolik bileşen profil tanımlamaları yapılacak. Ayrıca, bu biyotiklerin 10 farklı gıda kaynaklı patojene karşı antibakteriyel etkileri in vitro ortamlarda belirlenmeye çalışılacak. Böylece, parabiyotik ve postbiyotiklerin mevcut gıda matriksleri içerisindeki rolleri, sağlık üzerine muhtemel olumlu etkileri ve ticari üretim potansiyelleri için bir ön çalışma ortaya çıkmış olacak” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Kahve’nin yürütücüsü olduğu projede, Dr. Furkan Aydın ve Dr. Emrah Dikici de araştırmacı olarak görev yapacak.

Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Halil İbrahim Kahve’yi ve ekibini TÜBİTAK desteği münasebetiyle tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi.  

16112